
A1 – A35 – Zaterdag werd door het Team Verkeer Oost-Nederland met 4 onopvallende auto’s en het Snelle Interventie Voertuig (Audi) gesurveilleerd op de A35 en de A1 tussen Apeldoorn en Borne. De nadruk lag op handhaving van: snelheid, geen richting aangeven, kleven, onvoldoende rechts rijden enzovoort.
Er werd bekeurd voor:
– 32x overschrijding maximumsnelheid (nagenoeg allen binnen de wegwerkzaamheden
– 11x vasthouden telefoon tijdens het rijden
– 2x onvoldoende rechts rijden
– 4x meerdere malen geen richting aangeven
– 2x rijden onder invloed (1x verdenking gebruik amfetamine en 1x alcohol, 530 ug\l
– 1x rijden met ongeldig verklaard rijbewijs
– 1x rijden zonder verzekering
– 1x onjuiste bevestiging losbreekremkabel
– 1x ongezekerde lading
– 1x kleven
– 1x openstaande boete geïnd
Van 3 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd omdat zij 50 km of meer te hard reden, 2 deden dat in de wegwerkzaamheden met respectievelijk 144 en 152 km/u bij max 90. Een beginnend bestuurder reed 176 km/u in de 100. Deze 3 bestuurders zullen ook worden aangemeld bij het CBR voor een gedragscursus die ruim €1100,- kost.
Aanhouding na achtervolging
Een buitenlandse bestuurder reed te hard bij wegwerkzaamheden, nadat hem door de videoauto een volg-teken gegeven werd gaf hij hier in eerste instantie gevolg aan, echter bij het puntstuk besloot hij ervandoor te gaan over de vluchtstrook.
De achtervolging werd ingezet waarna de bestuurder vervolgens keerde om tegengesteld parkeerplaats De Hop weer op te rijden. Hierbij reed hij zich vast in de berm en werd hem verder rijden onmogelijk gemaakt.
De bestuurder werd aangehouden waarbij ook nog eens bleek dat hij onder invloed van alcohol reed. Van deze bestuurder werd ook het rijbewijs ingevorderd en kreeg een dagvaarding mee om zich op een later moment te verantwoorden bij de rechter.
Waarom controle
“De autosnelwegen A35 en A1 tussen Borne en Apeldoorn komen de laatste tijd negatief in het nieuws door aanrijdingen en files. Deze ongevallen zorgen voor veel leed bij slachtoffers en familie, grote vertragingen, economische onkostenposten en ergernis bij de weggebruiker. Oorzaak van deze ongevallen zit vaak in menselijk falen. Daar waar wegbeheerders en het Rijk alle moeite doen om tot een goede doorstroming te komen op de A1, blijft het menselijk gedrag een negatieve factor. Denk hierbij oa. aan snelheid, afleiding, kleven maar ook het feit dat weggebruikers elkaar weinig ruimte gunnen en weinig vergevingsgezind zijn”, aldus de politie.