56-jarige man uit Wanneperveen aangehouden voor poging oplichting met nep Van Gogh

Foto: Politie

De politie heeft dinsdag 18 augustus een 56-jarige man uit Wanneperveen aangehouden op verdenking van het te koop aanbieden van een schilderij als zijnde een echte Van Gogh.

Hij maakte daarbij gebruik van valse documenten waarbij onrechtmatig de naam van het Van Gogh Museum werd gebruikt om de echtheid van het bedoelde werk aan te tonen. De man probeerde het doek voor 15 miljoen euro te verkopen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ‘De Oogst’.

Een commissionair deed eind juni aangifte van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. Hij had een voorstudie van het schilderij van Van Gogh aangeboden gekregen. Daarbij kreeg hij ook een authenticiteitsdocument en een bevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum overhandigd. In de bevestigingsbrief staat vermeld dat het om een werk gaat dat in de optiek van het museum toegeschreven kon worden aan Van Gogh.

Echter, bij navraag door de commissionair bij het Van Gogh Museum bleek het om vervalste documenten te gaan. Het Van Gogh Museum deed ook aangifte bij de politie in verband met de vervalste documenten waarbij het merk en de naam van het museum onrechtmatig werden gebruikt.

Kluis

Het schilderij is internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. In het aanbod staat vermeld dat het om een voorstudie gaat van het schilderij ‘De Oogst’, een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Na onderzoek van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Het doek is daar aangetroffen en in beslag genomen. Daarna is de man uit Wanneperveen aangehouden en is zijn woning doorzocht.

Verdenkingen

Het OM verdenkt de man van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Bovendien verdenkt het OM de man van het te koop aanbieden van een kunstwerk waarop valselijk de naam van een kunstenaar is aangebracht. De politie en het OM doen verder onderzoek en sluiten meerdere aanhoudingen niet uit.