35 misdrijven opgelost met aanhouding mannen uit Hardenberg en Hoogeveen

De politie heeft met de aanhouding van negen verdachten in de leeftijd van 22 tot 38 jaar, 35 misdrijven opgelost. Acht verdachten komen uit Hoogeveen, één verdachte komt uit de gemeente Hardenberg.

Het gaat om onder meer bedrijfsinbraken, autodiefstallen en diefstal van waardevolle goederen. Het merendeel van deze misdrijven werd gepleegd in augustus, september en oktober 2015.

Camerabeelden

De politie kwam de verdachten op het spoor na een inbraak bij een autobedrijf aan de Schutstraat in Hoogeveen in september 2015. Bij deze inbraak werden vier auto’s, kluizen en veel bijzonder gereedschap buitgemaakt. Met de gestolen voertuigen werd zonder betaling getankt bij meerdere tankstations. Op de camerabeelden van een van de tankstations herkenden agenten de hoofdverdachte.

Onderzoek

Verder rechercheonderzoek resulteerde in een aantal andere verdachten die aan de overige misdrijven te koppelen waren. Op meerdere locaties zijn vervolgens woningen doorzocht, waarbij goederen zijn gevonden die bij de inbraken waren buitgemaakt en gebruikt.

Wisselende samenstelling

In totaal werden elf mensen als verdachte aangemerkt. Zij werden, onafhankelijk van hun rol, als verdachte gehoord en/of aangehouden en ingesloten. Zij zouden zich – in wisselende samenstelling – onder meer hebben beziggehouden met diverse bedrijfsinbraken in en rondom Hoogeveen, autodiefstal, tanken zonder betaling, inbraken in leegstaande woningen en brandstichting bij het politiebureau van Hoogeveen door middel van een molotovcocktail.

Zitting

Een deel van de inbeslaggenomen goederen zijn aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven. Acht verdachten zijn in de loop van het onderzoek in vrijheid gesteld. De hoofdverdachte zit nog vast. Het gehele dossier is aan het Openbaar Ministerie aangeboden. De verdachten moeten zich eind januari verantwoorden voor de rechter.