22 aanhoudingen bij grote controle langs Nederlands Duitse grens

Landelijk – De bestrijding van de criminaliteit en mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de grens tussen Nederland en Duitsland. Dat was een paar van de doelen van een omvangrijke internationale controle die van donderdag 17 op vrijdag 18 mei 2018 plaatsvond.

Van Groningen tot Aken en in het achterland aan beide zijden van de grens kwamen politiemensen, KMAR en diverse opsporingspartners in actie. Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nationale Politie.

Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll (douane) en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen en Rheindland-Pfalz, alsmede het kenniscentrum voor vaartuig criminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd werd ook in Polen een controle uitgevoerd.

Het zwaartepunt van deze controle op de bestrijding van de criminaliteit lag naast het mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook werd er gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en overtredingen rond. rijbewijs- of kentekendocumenten. Door controles aan de grens op de grote verkeersaders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt.

Bij de politie in Osnabrück was een coördinatieteam actief, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit team coördineerden (waar nodig) de samenwerking en verzorgden de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties. De samenwerking tussen de deelnemende instanties was erg effectief.

De resultaten van deze controle waren als volgt:

Gecontroleerde voertuigen/vliegtuigen/treinen/schepen: 2909
Gecontroleerde personen: 5022
Strafbare feiten m.b.t. de Opiumwet: 46
Strafbare feiten m.b.t. de vreemdelingenwetgeving: 21
waarvan uitreis onder toezicht: 3
waarvan overgave aan autoriteiten: 1
Overige strafbare feiten: 35
waarvan diefstallen: 3
waarvan valsheid in geschrifte: 4
waarvan mensenhandel / mensensmokkel 1
waarvan verdacht geld/geldwasserij:
waarvan wet wapens en munitie: 3
Rijden onder invloed van alcohol/drugs: 14
Bloedproeven: 11
Ademanalyses: 11
Blaastesten / drugstest op straat: 198
Rijden zonder geldig rijbewijs: 14
Aanhoudingen: 22
Geïnde geldboetes: 11.055,-
Overtredingen (Wet Mulder): 163
Rapporten: 89
Overige zaken: 87
Belastingonderzoeken: 6

In beslag genomen voorwerpen: Gestolen Franse auto; gasalarmpistool; gasdrukpistool; mes; gestolen Duitse auto; gestolen Duitse kentekenplaten
In beslag genomen verdovende middelen: 600 kg Apaan; 736,6 gram marihuana; 29,1 gram Hashish; 2662 gram cocaïne; 3500 gram henneptoppen; 19,2 gram amphetamine; 6 joints; 35 gram paddo’s

Opvallende zaken

A74

Op de autosnelweg A74 (NL) onder de gemeente Venlo werd bij een gezamenlijke controle door de Koninklijke Marechaussee en de douane een Roemeense vrachtwagen gecontroleerd. Bij een controle van de laadruimte werden tegen het kopschot 2 zakken aangetroffen die een sterke chemische lucht afgaven. Uit onderzoek bleek dat het hier handelde om de grondstof apaan of benzylmethylkethon (BMK), in poedervorm, zijnde een grondstof voor het produceren van amfetamine. Het betrof een hoeveelheid van 600 kg. De goederen zijn in beslag genomen en de 58 jarige Roemeense chauffeur is aangehouden. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

A1

Bij een controle op de autosnelweg A1 (NL) werden verschillende personen aangehouden. Een persoon werd aangehouden die illegaal in Nederland verbleef. Het betrof een persoon met de Libanese nationaliteit. Hij is teruggestuurd naar Duitsland. Op dezelfde controleplaats werd een 23 jarige persoon aangehouden met de Duitse nationaliteit. Hij reed in een gestolen Franse auto. De bestuurder is aangehouden en de auto in beslag genomen. Een nader onderzoek wordt ingesteld. Er werd ook een 29 jarige persoon aangehouden met de Duitse nationaliteit aangehouden die in het bezit was van een gasalarmpistool en een mes. Het pistool en het mes zijn in beslag genomen en het onderzoek loopt nog. Bij de controle werd ook een persoon aangehouden die nog 25 dagen gevangenis moest uitzitten.

A12

Bij een controle op de autosnelweg A12 (NL) werden twee personen aangehouden met de Bulgaarse nationaliteit. De 33 jarige bestuurder werd aangehouden omdat hij in het bezit was van een gasdrukpistool. Het pistool is in beslag genomen en er komt een nader onderzoek. De 34 jarige bijrijder werd aangehouden omdat hij in het bezit was van enkele grammen cocaïne. De drugs werden in beslag genomen.

A67

Bij een controle op de autosnelweg A67 (NL) werden 2 personen met de Duitse nationaliteit aangehouden. De jongens van 19 en 17 jaar reden in een gestolen Duitse auto, voorzien van elders gestolen Duitse kentekenplaten. De auto en de platen zijn in beslag genomen en tegen de jongens wordt een onderzoek ingesteld.

N280

Op de N280 in de buurt van Venlo (NL) werd een 39 jarige Marokkaan aangehouden. Tegen deze persoon loopt een uitleveringsverzoek van Marokko i.v.m. de opiumwetgeving. Bij dezelfde controle werd ook en 52 jarige Kosovaar aangehouden die in Nederland gesignaleerd stond als ongewenst vreemdeling. De Marechaussee handelt dit verder af.

International trein

Bij een controle in de trein van Arnhem naar Emmerich werd een 25 jarige persoon met de Duitse nationaliteit aangehouden die in het bezit was van 102 gram cocaïne. De drugs zijn in beslag genomen en een verder onderzoek wordt ingesteld.

Enschede

Bij een controle in Enschede werden 2 personen met de Nederlandse nationaliteit aangehouden. De 44 en 24 jarige personen hadden 3,5 kg gedroogde henneptoppen in hun auto. De drugs is in beslag genomen en tegen beide personen worden een onderzoek ingesteld.

A30

Bij een controle op de Autobahn A30 (D) werd een Nederlandse huurauto gecontroleerd. In de auto zaten 2 Nederlanders van 26 en 31 jaar. Op het lichaam van de 31 jarige Nederlander trof de Bundespolizei 303 gram cocaïne aan. Verder werd nog 3 gram Marihuana. De beide personen zijn aangehouden en een onderzoek wordt ingesteld.

A61

Een 21-jarige Nederlandse wordt na inreis in Duitsland op de A61 bij Mönchengladbach- Rheydt door de Bundespolizei Kleve gecontroleerd. In haar in Nederland geregistreerde huurauto wordt in een meegevoerd tas wurden 2000 gr Cocaine en 150 gr Crack gevonden. De persoon wordt aangehouden. Verdere onderzoek door het Zollfahndungsamt Essen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*