UPDATE: Zeer grote brand bij metaalbedrijf Kampen, blussen kan nog hele dag duren

KAMPEN – Aan de Oslokade in Kampen is vanochtend rond 04.15 uur een grote brand uitgebroken op het terrein van Hoeben Metaal.

Het betreft een forse buitenbrand in een flinke stapel met ijzer. De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand Grip1 en is met meerdere voertuigen ter plaatse om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Eenheden uit onder meer uit Kampen, IJsselmuiden, Apeldoorn, Dalfsen, Elburg, Heino, Oldemarkt, Vollenhove en Zwolle zijn ter plaatse. Met kranen wordt de stapel ijzer uit elkaar getrokken en door de brandweer geblust.

Moeilijk blussen

Het gaat om een bult oud ijzer van 20 bij 20 bij 70 meter. Het is zeer lastig om bij de kern van de brand te komen, daarom wordt de bult uit elkaar getrokken. De brandweer verwacht nog een hele tijd nodig te hebben om de brand te blussen.

Rookontwikkeling

Bij de brand is sprake van flinke rookontwikkeling. De brandweer roept op om niet te komen kijken naar de brand en bij rookoverlast deuren en ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten. De rook trekt richting Kampereiland. De brandweer voert continue metingen uit. Rook bevat altijd schadelijke stoffen. Er zijn geen andere gevaarlijke stoffen gemeten.

NL Alert

Even na acht uur vanmorgen is een NL Alert uitgegeven vanwege de enorme rookoverlast voor de omgeving. Voor mensen die in het gebied wonen en last hebben van de rook, is er opvang en een kop koffie bij Jachthaven ZC37, Frieseweg 6 (ingang Pijperstraat).

De Oslokade blijft voorlopig nog afgesloten. De Milieustraat bij Recycling Kampen (Haatlandhaven 16, ingang Oslokade) is wel weer bereikbaar.

Inzet Crashtender

Om de brand in de diepere lagen van de schroothoop nog sneller en effectiever te kunnen bestrijden komt een crashtender ter plaatse. De crashtender komt vanaf Lelystad Airport en is inmiddels ter plaatse aangekomen. Crashtenders zijn uitgerust met de modernste blustechnieken en kunnen bijvoorbeeld blussen en rijden tegelijk. Ook opvallend: er is in de trucks ruimte voor 13.300 liter water, 1.600 liter schuim en ruim 250 kilogram poeder.

Foto: Brandweer Kampen

GRIP Opschalingsniveaus

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure. De GRIP structuur is in het leven geroepen om de opschaling van de hulpverleningsdiensten ordentelijk te organiseren.
GRIP heeft betrekking op de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing door de hulpverleningsdiensten van de veiligheidsregio. De GRIP structuur is in het leven geroepen om de opschaling van de hulpverleningsdiensten ordentelijk te organiseren.

De opschalingsniveaus zijn:

GRIP 1: Bronbestrijding
GRIP 2: Bronbestrijding -en effectgebied
GRIP 3: Bedreiging van welzijn van bevolking
GRIP 4: Gemeenteoverschrijdend incident
GRIP 5: Bovenregionaal incident