KAMPEN – Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van een 40-jarige vrouw die op 13 oktober 2022 met haar dochter van 18 maanden oud en haar dochter van drie jaar oud in Kampen in de IJssel is gesprongen, terwijl zij alle drie niet konden zwemmen. De vrouw is eerder op 23 november 2023 door de rechtbank veroordeeld voor moord en poging tot moord, waarbij aan haar vijf jaar gevangenisstraf en de maatregel tbs met dwangverpleging is opgelegd. Het gerechtshof is vandaag in hoger beroep tot datzelfde oordeel gekomen.
De feiten
Op 13 oktober 2022 bevond verdachte zich gedurende ongeveer 25 minuten samen met haar vier kinderen aan De Loswal in Kampen. Verdachte droeg haar jongste dochter van bijna 19 maanden oud, in een draagzak op haar buik. Haar dochter van drie jaar oud werd na enige tijd door verdachte met een doek vastgebonden aan de voorkant van het lichaam van verdachte. Op enig moment is verdachte vanaf de kade met haar twee jonge dochters aan zich vastgebonden in het water gesprongen. Verdachtes zoon, elf jaar, en andere dochter, dertien jaar, waren daarvan getuige. Na enkele minuten zijn verdachte en haar twee jongste dochters door omstanders uit het water gehaald. Nadat haar jongste dochter uit het water werd gehaald, is tevergeefs geprobeerd haar te reanimeren. Zij was overleden.
Het oordeel van het hof in hoger beroep
Verdachte verminderd toerekeningsvatbaar
Deskundigen hebben vastgesteld dat er bij verdachte sprake was van ernstige psychiatrische stoornissen, waardoor haar handelen is beïnvloed. Het hof heeft verdachte daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en daarmee rekening gehouden bij de strafoplegging.
Gevangenisstraf
Het hof heeft net als de rechtbank een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. Het hof is van oordeel dat de bewezenverklaarde feiten en de omstandigheden waaronder die zijn gepleegd zo ernstig zijn dat in beginsel alleen de oplegging van een langdurige gevangenisstraf in aanmerking komt als reactie. Bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf heeft het hof echter nadrukkelijk meegewogen dat de feiten de verdachte in verminderde mate kunnen worden toegerekend. Verder heeft het hof meegewogen dat aan de verdachte ook de maatregel tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. Gelet op deze omstandigheden komt het hof tot een lagere straf dan in beginsel ten aanzien van deze feiten passend wordt geacht en ook lager dan door het openbaar ministerie is geëist.
Tbs met dwangverpleging
Omdat het strafbare feit verdachte vanwege haar stoornissen in verminderde mate kan worden toegerekend en omdat er een reële mogelijkheid is dat de verdachte in herhaling valt als zij niet behandeld wordt, legt het hof naast de gevangenisstraf van vijf jaar ook de maatregel van tbs met dwangverpleging op. Tbs betekent een gedwongen jarenlange behandeling in een gesloten inrichting, waarvan het einde niet is bepaald.