Grote brand in Kampen onder controle na inzet crashtender vanuit Lelystad Airport

Foto: Brandweer Kampen

KAMPEN – De grote brand bij recyclingbedrijf Hoeben Metaal in Kampen is onder controle. Nadat de brandweer de helpende hand van een crashtender kreeg kon het sein brand meester al snel worden gegeven.

Omdat de brand erg diep in de bult met ijzer zit werd de hulp van de crashtender van Lelystad Airport ingeroepen. Crashtenders zijn uitgerust met de modernste blustechnieken en kunnen bijvoorbeeld blussen en rijden tegelijk. Er is in de trucks ruimte voor 13.300 liter water, 1.600 liter schuim en ruim 250 kilogram poeder.

Doordat met veel geweld een grote hoeveelheid water over de vuurzee kan worden gegoten is het een uitermate effectieve blusmanier voor een grote brand als deze. Inmiddels is ook de rookontwikkeling flink afgenomen. De brandweer verwacht wel nog uren bezig te zijn met nablussen.

De brand aan de Oslokade brak vanmorgen rond 04.15 uur uit. Eenheden uit onder meer uit Kampen, IJsselmuiden, Apeldoorn, Dalfsen, Elburg, Heino, Oldemarkt, Vollenhove en Zwolle kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Met kranen werd de stapel ijzer uit elkaar getrokken en door de brandweer geblust.

Even na acht uur vanmorgen werd een NL Alert uitgegeven vanwege de enorme rookoverlast voor de omgeving. Later volgde nog een NL Alert in een wijdere omgeving. Inmiddels zijn alle veiligheidsadviezen komen te vervallen.