Doorzoeking bij metaalrecyclingbedrijf in Hengelo

Het team Milieu van de Politie Oost-Nederland heeft samen met het team Financiële Opsporing onder leiding van het Functioneel Parket een onderzoek ingesteld naar een metaalrecyclingbedrijf uit Hengelo. Twee bedrijfspanden en drie woningen zijn woensdag 2 september doorzocht. De 34-jarige eigenaar uit Borne wordt ervan verdacht grote hoeveelheden (tonnen) accu’s met gevaarlijke stoffen te hebben opgeslagen terwijl de vergunning en voorzieningen daarvoor ontbraken.

Tientallen politiemensen en een politiehond, die gespecialiseerd is in het zoeken naar geld, hebben twee bedrijfspanden aan de Oude Boekeloseweg en de Binnenhavenstraat in Hengelo en drie woningen aan het Blauwgras in Borne doorzocht. In het bedrijfspand aan de Hengeloseweg in Hengelo troffen ze een hoeveelheid accu’s aan. Daarnaast vonden ze ongeveer € 15.000 euro en een trailer met daarop een speedboot. Het geld en de goederen zijn in beslag genomen om mogelijk illegaal verkregen vermogen van de verdachte af te pakken.

Vuurwapen en munitie

Tijdens de doorzoekingen werd ook een automatisch vuurwapen, munitie, kogelvrije vesten en een gestolen e-bike aangetroffen. Politiemensen hebben een auto (waarin het vuurwapen lag) en administratie in beslag genomen voor verder onderzoek. Een 53-jarige vrouw uit Borne, de eigenaresse van de auto, is aangehouden voor overtreding van de wet wapens en munitie. De gemeente Hengelo is op de hoogte gebracht over de accu’s die bij het bedrijfspand stonden.

Aanleiding onderzoek

De politie startte een onderzoek na informatie dat bij het bedrijf grote hoeveelheden accu’s worden of werden opgeslagen. Daar heeft het bedrijf niet de benodigde voorzieningen en vergunning voor. Dat kan leiden tot milieuvervuiling. Gevaarlijke stoffen uit de accu’s kunnen weglopen in de grond. Daarnaast is onduidelijk hoe de accu’s bij het bedrijf terecht komen.