10 jaar celstraf voor doden Hengelose baby

Foto: Rechtspraak

Hengelo – Een 38-jarige man die zijn eigen dochtertje van bijna negen maanden oud doodde is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De man heeft op 20 februari 2016 in Hengelo met opzet zoveel letsel veroorzaakt dat de baby een dag later overleed.

Opzettelijk bruut geweld

De man was die dag alleen met haar thuis. Het ontstane letsel kan alleen zijn veroorzaakt door zijn opzettelijk bruut geweld. Volgens de man is zij uit zijn armen gevallen, maar het vele letsel rijmt niet deze verklaring. Om de bloeduitstortingen, verschillende vormen van hersenletsel en botbreuken te veroorzaken, zijn krachten nodig die vergelijkbaar zijn met een val van meerdere verdiepingen, waarbij zij als het ware gelanceerd had moeten worden. Andere oorzaken voor haar letsel, zoals een medische oorzaak of een aangeboren afwijking, zijn uitgesloten.

Opzet blijkt uit letsel

Dat het geen ongeluk was maar opzet blijkt uit het letsel. Omdat de man geen volledige openheid van zaken heeft gegeven is niet vast komen te staan wat er precies is gebeurd. Wel staat vast dat de man alleen met zijn dochter was, dat er fors geweld is toegepast en dat in de periode dat hij alleen met haar was er een ‘opvallende omslag in haar gezondheidstoestand en reactievermogen optrad’, waarbij de baby in een comateuze toestand raakte. Wanneer er zo fors geweld wordt toegepast op een jong kind dan heeft diegene ook daadwerkelijk de bedoeling om het kind van het leven te beroven. De man werd eerder begeleid door Veilig Thuis Twente vanwege een verdenking van kindermishandeling. Hij wist dus hoe kwetsbaar zijn dochter was en wat hij moest doen in geval van nood.

Onbeheerst en gewelddadig handelen

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig geweld heeft uitgeoefend tegen een weerloze baby, die volledig afhankelijk van onder andere zijn zorg. Verder heeft hij niet de hulpdiensten gebeld en loog hij in het ziekenhuis over het ontstaan van het letsel. De man heeft met zijn onbeheerste en gewelddadige handelen zijn dochter het meest elementaire recht – het recht op leven – ontnomen. Ook heeft hij geen volledige openheid van zaken te geven. Hierdoor blijven nabestaanden achter met de vraag wat er zich precies in de slaapkamer afspeelde en waarom. De rechtbank weegt dit alles strafverzwarend mee.

Hogere straf

Door onder meer deze strafverzwarende omstandigheden oordeelt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke celstraf van 10 jaar passend en geboden is. Dit is een hogere straf dan de 6 jaar die de officier van justitie had geëist. Een eventueel hoger beroep mag de man niet in vrijheid afwachten, de schorsing van de voorlopige hechtenis wordt direct opgeheven waardoor hij weer vast komt te zitten.