Zes aanhoudingen bij demonstratie in Enschede

Zaterdag 31 oktober vond er een demonstratie plaats die door Stichting AZC Alert is georganiseerd tegen de vestiging van het AZC. Op de beoogde locatie van het AZC op het Esmarkerveld in Enschede Oost kwamen zo’n 250 demonstranten bij elkaar. Daarnaast verzamelden zich ook een grote groep toeschouwers. In totaal ging het om circa 400 mensen.

Na de toespraken van de diverse sprekers heeft de organisatie besloten om de demonstratie om 12.30 uur te beëindigen. Direct daarna ontstond er tijdelijk een onrustige sfeer en was er een aantal incidenten in Enschede-Oost. De politie heeft hier snel en effectief tegen opgetreden. Om escalaties te voorkomen heeft de burgemeester hierop het bevel gegeven om de demonstratie formeel te beëindigen.

Er zijn in totaal zes mensen aangehouden, waaronder voor het brengen van de Hitlergroet, belediging en mishandeling. Nadat alle demonstranten tegen 13.30 uur weg waren heeft een groep zich nog een tijdje opgehouden rondom het Miroterrein.

Verloop demonstratie

Burgemeester en politie kijken terug op een gecontroleerd verloop van de demonstratie. De inschattingen die zijn gemaakt over het verloop van de demonstratie zijn reëel gebleken. In de aanloop naar de demonstratie waren er signalen op social media dat er mogelijk grote groepen vóór- en tegendemonstranten van buiten Enschede op de demonstratie af wilden komen. Dit is niet het geval gebleken, ze waren met enkelen aanwezig onder de menigte. Opvallend was de aanwezigheid van een grote groep FC Twente supporters in de buurt van de demonstratie.

Aan het eind van de demonstratie is een groep mensen, voornamelijk voetbalsupporters, de omliggende wijken in gegaan met de bedoeling om richting centrum te bewegen. Om manifestaties van groepen in de wijk te voorkomen heeft de burgemeester daarop het bevel uitgevaardigd om de demonstratie formeel definitief te beëindigen met daarbij het nadrukkelijke verzoek om huiswaarts te keren. De politie heeft hier direct opgetreden en gebruik gemaakt van de daartoe afgekondigde voorzorgsmaatregelen waaronder het preventief fouilleren. Na het optreden van de politie keerde de rust in de wijk terug.

(Bron: Gemeente Enschede)