Testvluchten met Boeing op Twente Airport, vliegtuig vliegt laag over regio

ENSCHEDE – Dinsdagmorgen voert een Boeing 737 MAX 8 van TUI naderingsvluchten uit rondom Twente Airport.

Deze vluchten worden uitgevoerd in het kader van het Europese project DREAMS met o.a. het Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. In dit project worden alternatieve manieren onderzocht voor vliegtuigen om een landingsbaan te naderen.

Het Europese project DREAMS ziet alternatieve manieren om te landen – waarbij sprake is van steilere aanvliegroutes en het verleggen van de baandrempel (de plek waar het vliegtuig de landingsbaan voor het eerst raakt) – als een mogelijk toekomstige oplossing die minder belastend is voor het milieu, zorgt voor minder geluidshinder en bijdraagt aan een veilige capaciteitstoename van landende vliegtuigen op een vliegveld.

In het onderzoek wordt hiervoor nauwkeurige satellietnavigatie-technologie gebruikt met een grondstation dat signalen uitzendt voor de vliegtuigen om genoemde naderingen te kunnen vliegen.

Wanneer vliegt welk toestel

De planning voor de vluchten in de periode van 28 september tot en met 8 oktober ziet er als volgt uit:

-28 september tot en met 8 oktober: een Cessna Citation van NLR met in totaal 200 tot 250 naderingsvluchten;
-5 of 6 oktober: een Boeing 737 van TUI en een Airbus A319 van Lufthansa met elk circa 10 naderingsvluchten;

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is men afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij weercondities die niet geschikt zijn, zal op een ander moment worden gevlogen. In dat geval wordt de periode van de uitvoering van de vluchten verlengd, uiterlijk tot en met 15 oktober.