Testvluchten in de omgeving van Twente Airport

Ter illustratie toont de afbeelding de verwachte vliegroute van het onderzoeksvliegtuig van NLR.

Vanaf 28 september a.s. worden gedurende twee à drie weken naderingsvluchten uitgevoerd rondom Twente Airport. Deze vluchten worden uitgevoerd in het kader van het Europese project DREAMS met o.a. het Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. In dit project worden alternatieve manieren onderzocht voor vliegtuigen om een landingsbaan te naderen.

Het Europese project DREAMS ziet alternatieve manieren om te landen – waarbij sprake is van steilere aanvliegroutes en het verleggen van de baandrempel (de plek waar het vliegtuig de landingsbaan voor het eerst raakt) – als een mogelijk toekomstige oplossing die minder belastend is voor het milieu, zorgt voor minder geluidshinder en bijdraagt aan een veilige capaciteitstoename van landende vliegtuigen op een vliegveld. In het onderzoek wordt hiervoor nauwkeurige satellietnavigatie-technologie gebruikt met een grondstation dat signalen uitzendt voor de vliegtuigen om genoemde naderingen te kunnen vliegen.

De vluchten vinden plaats op werkdagen (niet in het weekend).

Wat gaat er gebeuren

Vanaf 28 september zullen drie type vliegtuigen meerdere naderingsvluchten uitvoeren op Twente Airport. Hierbij worden verschillende situaties voor een landing op het vliegveld onderzocht.
De vliegtuigen zullen de landingsbaan vanuit het zuidwesten naderen. Het onderzoeksvliegtuig van NLR zal vervolgens een zogenoemde touch and go uitvoeren (waarbij het toestel kortstondig de baan raakt) of via een go around (op tientallen meters boven de baan zonder deze aan te raken) weer doorvliegen. Na meerdere naderingen zal het toestel ook tussentijds landen. De passagiersvliegtuigen zullen alleen go arounds uitvoeren.

Wanneer vliegt welk toestel

De planning voor de vluchten in de periode van 28 september tot en met 8 oktober ziet er als volgt uit:

-28 september tot en met 8 oktober: een Cessna Citation van NLR met in totaal 200 tot 250 naderingsvluchten;
-5 of 6 oktober: een Boeing 737 van TUI en een Airbus A319 van Lufthansa met elk circa 10 naderingsvluchten;

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is men afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij weercondities die niet geschikt zijn, zal op een ander moment worden gevlogen. In dat geval wordt de periode van de uitvoering van de vluchten verlengd, uiterlijk tot en met 15 oktober.

Wat betekent dit voor omwonenden

Twente Airport is een relatief rustig vliegveld met weinig vliegbewegingen en biedt een testlocatie voor onderzoek voor de luchtvaart. Voor dit specifieke onderzoek is met de provincie Overijssel afgestemd dat de uitvoer van de vluchten binnen de toegestane jaarlijkse geluidsruimte van Twente Airport blijft. “We realiseren ons goed dat door deze bijzondere situatie omwonenden en bewoners in nabijgelegen gemeentes meer dan anders vliegtuiggeluiden kunnen horen. We streven er in ieder geval naar de eventuele hinder van de tijdelijke vluchten tot een minimum te kunnen beperken”, aldus het NLR

(Bron: NLR/Gemeente Hengelo)

Ter illustratie toont de afbeelding de verwachte vliegroute van het onderzoeksvliegtuig van NLR.