Strafrechtelijke vervolging en stadionverboden voor ordeverstoorders bij Grolsch Veste

Politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen maanden een strafrechtelijk onderzoek verricht naar het wangedrag van een aantal personen na afloop van de wedstrijd FC Twente-AZ op 26 april jl.

Ook de gemeente Enschede, FC Twente en KNVB hebben samen met politie en het OM afgestemd welke maatregelen genomen konden worden, zodat de ordeverstoorders op hun wangedrag aangesproken worden.

Dit heeft geleid tot de strafrechtelijke vervolging van 16 verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden en het uitreiken van 36 landelijke stadionverboden door de KNVB.

Na afloop van de wedstrijd FC Twente-AZ op 26 april jl. zijn er confrontaties geweest tussen supporters van FC Twente en de politie. Er was sprake van een ernstige openbare ordeverstoring.

De politie heeft samen met het OM, de gemeente Enschede en FC Twente de ordeverstoorders weten te achterhalen. Daarbij werd ook de hulp ingeroepen van burgers.

In het programma “Onder de Loep” van RTV Oost werden foto’s/beelden vrijgegeven om de identiteit van de ordeverstoorders te achterhalen. Het onderzoek van de politie en het OM heeft geleid tot het strafrechtelijk vervolgen van 16 ordeverstoorders. Zij zullen zich dit najaar voor de rechter moeten verantwoorden.

De KNVB heeft deze 16 personen een landelijk stadionverbod opgelegd van 36 maanden. Door de samenwerking tussen bovenstaande partijen heeft de KNVB ook een landelijk stadionverbod van 36 maanden kunnen uitreiken aan 20 personen die na afloop van de wedstrijd het stadion ongeoorloofd zijn binnendrongen.