Politie zoekt getuigen van drie straatroven in Enschede

De politie onderzoekt drie straatroven die op dinsdag 22 september kort na elkaar plaatsvonden in Enschede. Of er sprake is van één dader kan de politie nog niet zeggen. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden.

De eerste straatroof vond plaats omstreeks 22.15 uur op de Kottendijk. Een 55-jarige vrouw die daar fietste werd omver gereden door een man op een witte retroscooter. De man stapte af en doorzocht de fietstassen en de jaszakken van de vrouw. Zonder buit reed de overvaller er op zijn scooter vandoor. Het slachtoffer en getuigen verklaarden dat de man een donker getint uiterlijk had en een capuchon over zijn hoofd had. Agenten vonden omstreeks 3.00 uur een witte retroscooter met ronde koplampen bij een bushaltehokje op de Jupiterstraat. De scooter is waarschijnlijk gestolen. De politie onderzoekt of deze scooter is gebruikt bij de straatroof.

De tweede straatroof vond iets voor 22.45 uur plaats op de Maanstraat. Daar liepen een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw. Plotseling werden zij aangesproken door een man die achter hen aanliep. De man wilde geld. Toen de twee aangaven dit niet te hebben, wilde hij de fiets van de vrouw hebben. Omdat ze dachten dat de man mogelijk gewapend was, gaven ze de fiets af. De man fietste er vervolgens vandoor. De slachtoffers beschrijven de dader als een negroïde man van circa 30 jaar. Hij is dun en is circa 1.85m lang. De man heeft geen beharing in zijn gezicht. Hij droeg een donkerkleurige cap, een donkerblauwe winterjas tot op de heupen en een blauwe spijkerbroek. Ook droeg hij donkere schoenen of laarzen.

De derde straatroof vond plaats omstreeks 22.45 uur op de Noorderkroonstraat. Hier liet een 79-jarige vrouw haar hond uit. Toen de vrouw nog even op haar rollator voor haar woning zat, fietste vanuit de Wegastraat een onbekende man achter haar langs. Plotseling stond de man naast de vrouw en vroeg haar de weg. Vervolgens trok hij een ketting van de hals van de vrouw. Daarna fietste hij weg richting de Uranusstraat. Het slachtoffer beschrijft de dader als een negroïde man. Hij is ongeveer 1.70m lang en heeft een tenger postuur. Hij droeg een zwarte jas met capuchon.

Getuigenoproep

Ondanks de gelijkenissen in het signalement, is het niet zeker dat het om dezelfde dader gaat. De politie onderzoekt de straatroven en wil graag in contact komen met getuigen. Heeft u om en nabij de locaties van de straatroven iets gezien wat kan bijdragen aan het oplossen van de misdrijven? Of weet u wie de dader is of heeft u informatie over de witte scooter? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of op internet via meldmisdaadanoniem.nl.