Politie heeft nieuwe vragen in onderzoek naar dood Jihad Jafo uit Enschede

Foto: Gert Stegeman/Politie

ENSCHEDE – Het lichaam van Jihad Jafo werd 22 mei 2022 gevonden in een kanaal bij Bruchterveld. De spullen waarmee hij was verpakt en verzwaard zijn belangrijke aanknopingspunten. De toen 32-jarige inwoner van Enschede werd vermist sinds 6 december 2021.

Uitgestapt?

Jihad Jafo werd op de avond van zijn verdwijning rond 20.00 uur door een vriend opgehaald bij zijn huis aan de Grasjuffer in Enschede. Volgens die vriend wilde Jihad bij een rotonde op de Euregioweg uit de auto stappen. Hij zou daar een bekende hebben gezien bij een Mercedes met Duits kenteken. Later die avond, om 21.20 uur, gaf Jafo’s telefoon een signaal af in Den Ham, niet ver van de plek waar bijna zes maanden later zijn lichaam zou worden gevonden.

Waarschijnlijk meer dan één dader

Het slachtoffer is met geweld om het leven gebracht. Zijn lichaam is vervolgens verpakt in onder meer een deken en vuilniszakken. Het is bijna niet te doen om zo’n lichaam in je eentje te verplaatsen. De politie denkt dat er ten minste twee personen bij Jafo’s dood betrokken zijn.

Deken, brandslangstatief en koord

Spullen die gebruikt zijn om Jafo’s lichaam te verpakken en te verzwaren ziet u op de foto’s hieronder. Het rode statief is normaal bedoeld om een brandslang aan op te hangen en weegt 17 kilogram. Waar komt dit statief vandaan en wie gebruikte het tot december 2021? Het slachotffer was verpakt in een blauwe deken van circa 90 bij 200 centimeter. Op het label staat dat de deken is gefabriceerd in de Duitse plaats Steinfurt. Ook is een tien meter lang sierkoord gebruikt om Jafo’s lichaam te verpakken.

Doorzoekingen

Op donderdag 6 oktober 2022 doorzocht de politie een supermarkt in Hoogeveen op sporen die met de dood van Jafo te maken kunnen hebben. Ook werden zoekingen gedaan in woningen in Den Ham en Hoogeveen.

Dader(s) en motief

Mogelijk was Jihad Jafo destijds bezig met het organiseren van een drugstransport en heeft hij hierdoor problemen gekregen. Er kan echter ook een heel andere aanleiding voor zijn dood zijn. De politie wil graag informatie over het motief voor Jafo’s dood en uiteraard ook over de dader(s).

Deel uw informatie

  • Wie herkent (iets van) de getoonde spullen?
  • Wie weet waar en met wie Jihad Jafo had afgesproken op 6 december 2021, de dag van zijn verdwijning?
  • Wie heeft informatie over de dader(s) en het motief?

-Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 – 6070
-Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 – 7000
-Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 – 661 77 34
-Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 – 3459800

(Bron: Opsporing Verzocht/Politie)