Politie geeft compositietekening verdachte in moordzaak Joey Moes Enschede vrij

Foto: Politie

Een compositietekening van Sam, een verdachte in de zaak van de op de op 7 december aan de Zonstraat geliquideerde Joey Moes (24), is dinsdagavond vrijgegeven door de politie.

Woensdagavond 17 december 2014 even na 22.00 uur wordt Joey Moes (24) in de Zonstraat in Enschede van dichtbij in zijn gezicht geschoten. Hij raakt zwaargewond en overlijdt korte tijd later aan zijn verwondingen. Voor deze zaak zijn drie verdachten aangehouden, maar ook weer vrijgelaten. Joey Moes laat onder andere een peuterdochter na.

Slachtoffer
Joey Moes uit Enschede is pas 24 jaar oud, maar had al een bewogen leven achter de rug. Met zijn vriendin was hij al een kleine 10 jaar samen. Grote trots is hun dochtertje van 4. Bij familie en vrienden staat Joey bekend als een top gozer met een gouden hart, maar ze weten ook allemaal dat hij geen lieverdje is.

Duitse afnemer
In het najaar van 2014 raakte Joey Moes bijvoorbeeld onder meer betrokken bij een deal in amfetamine: speed. Een vaste Duitse afnemer doet bij hem een bestelling van 4 kilo. Joey neemt zoals altijd contact met zijn vaste leverancier, maar die heeft niet genoeg.

Andere leveranciers
Twee bekenden van zijn leverancier laten, buiten diens medeweten om, weten dat zij wel aan 4 kilo kunnen komen. De deal lijkt toch door te kunnen gaan, dankzij de nieuwe leveranciers. De Duitser komt de speed persoonlijk keuren en schat het in als goed spul. Na betaling van 4000 euro gaan de drugs mee naar Duitsland.

Boos
Maar na twee dagen wordt Joey opgebeld door een boze Duitser. De speed blijkt bij nader inzien heel erg versneden en helemaal niet goed. Joey wordt voor het blok gezet; hij moet alsnog zorgen voor 4 kilo goede speed, of de koper wil zijn 4000 euro terug.

Nieuwe partij
Joey belt boos zijn nieuwe leveranciers op wat zij hem hebben geflikt. Zijn oude, vaste leverancier krijgt er lucht van wat er zich achter zijn rug heeft afgespeeld. De drie proberen Joey aan een nieuwe partij te helpen, maar het lukt ze niet.

Spanning
In de periode daarna stijgt de spanning behoorlijk. De benadeelde Duitse opdrachtgever voert de druk bij Joey steeds verder op. Joey meldt dat bij zijn leveranciers, waarop er 2 van de 3 niet meer bereikbaar zijn voor hem. Joey zet op zijn beurt de laatst overgebleven leverancier weer onder druk en hamert erop dat hij geld wil zien, stelt deadlines en bedreigt hem ook.

Afspraak
Op woensdagmiddag 17 december maken de bewuste leverancier en Joey via What’s App een afspraak om elkaar die avond rond 22.00 uur te zien. De leverancier neemt diezelfde middag een tweede nieuw telefoonnummer in gebruik. De leverancier is met anderen een paar kilometer verderop in een flat aan de Beneluxlaan. Tegen 21.30 uur gaat hij daar even weg.

Bericht
Die avond ontvangt Joey om 22:08 uur een sms gestuurd via het nieuwe, die middag aangeschafte nummer van de overgebleven leverancier: of hij alleen naar de parkeerplaats bij de Lidl komt. Hij is dan thuis bij zijn vriendin en dochter aan de Boogschutterstraat in Enschede Noordwest. Joey kent het nummer niet, maar gaat er vanuit dat het van de leverancier is, omdat diens naam aan het eind van het bericht staat.

Moord
Voor de zekerheid belt hij nog even, maar er wordt niet opgenomen. Hij besluit toch te gaan en loopt naar buiten. Om de hoek in de Zonstraat raakt een schutter hem vol in zijn gezicht. Zijn vriendin hoort thuis de knallen. Zij vindt hem uiteindelijk op straat. Joey Moes is zwaargewond en overlijdt kort daarna.

Aanhoudingen
Een aantal uur later werden in Amsterdam al drie verdachten aangehouden. De overgebleven leverancier kon direct worden opgespoord. Hij bleek van Enschede naar Amsterdam te zijn gegaan en was daar in het gezelschap van twee andere mannen. Dat drietal is meteen gearresteerd, maar alle drie zijn ze inmiddels ook weer vrijgelaten.

Ontkenning
De leverancier (31) blijft de hoofdverdachte in deze zaak. Na onderzoek blijft het vermoeden dat hij betrokkenheid heeft bij de dood van Joey. Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij heeft geschoten.

Vlucht
Van de schutter is bekend dat hij is weggerend richting de Rigelstraat. De politie wil heel graag duidelijkheid over wie dat fatale schot loste, de verdachte zegt dat het door iemand anders is gedaan.

SMS
In het vinden van de dader speelt de sms waarmee Joey uit zijn huis werd gelokt een belangrijke rol. Het werd verstuurd met het nummer dat de verdachte die dag nieuw in gebruik nam.

Sam
De verdachte verklaart onder andere dat hij die avond niet met Joey had afgesproken, maar met ene Sam. Deze Sam kende hij uit zijn tijd in Amsterdam en die verbleef tijdelijk in Enschede, ergens in een zijstraat van de Europalaan. Sam zou, volgens de verdachte, hebben aangeboden om de problemen met Joey uit te praten. Daarvoor kreeg Sam, omdat hij blut zou zijn, 500 gram speed en de nieuwe telefoon van de verdachte.

Ontmoeting
De politie wil weten of iemand een ontmoeting tussen de verdachte en een man genaamd Sam tussen woensdagavond 17 december 2014 tussen ongeveer 21.30 uur en even na 22.00 uur op of nabij de Beneluxlaan in Enschede heeft gezien.

Signalement verdachte
De verdachte (de leverancier van de speed) is een getinte man van toen 30 en 1.74m lang. Hij is die woensdag overdag gefilmd en droeg toen een donker gemêleerd vest op een witte broek. Hij heeft zich later omgekleed, want tijdens het uitgaan in Amsterdam en dus bij zijn aanhouding droeg hij andere kleren. Hij had toen een trainingsjack aan met daaronder een zwarte trui op een spijkerbroek.

Signalement Sam
Op aanwijzen van deze verdachte is van Sam een compositietekening gemaakt. Sam zou ongeveer 1.85 m zijn met een klein kort gezicht. De verdachte omschrijft hem als iemand met een beetje een babyface, of zoals hij zegt: een schattig jongetje (dat het goed doet bij de vrouwen). Hij heeft kort donkerblond gekruld haar (babykrullen), waar gel in zat. Hij heeft kleine oren, een kleine neus en kleine/smalle lippen. Hij was altijd geschoren. Hij had kortom een verzorgd uiterlijk.

Onverzorgd
Deze Sam zou een drugsgebruiker zijn. Volgens de verdachte zag Sam er op woensdagavond 17 december slecht en onverzorgd uit. Ze zouden elkaar kennen uit Amsterdam; volgens de verdachte komt Sam daar uit het stadsdeel Bos en Lommer. Maar op het moment van de ontmoeting verbleef Sam volgens de verdachte bij een vriend in een zijstraat van de Europalaan in Enschede.

Stapavond
Het gezelschap heeft de avond en nacht van woensdag 17 december meerdere cafés bezocht, zoals het Cooldown Café aan het Rembrandtplein en de Kleine Cooldown aan de Lange Leidsedwarsstraat. Ze werden aangehouden in de Reguliersbreestraat, waar ook allemaal cafés zitten.

Onder invloed
Verdachte was die nacht volgens eigen zeggen onder invloed van drank en drugs. Mogelijk heeft hij toen tijdens het uitgaan verteld over de schietpartij/liquidatie in Enschede. Als mensen dat hebben gehoord, moeten ze zich bij ons melden.

Wapen
De politie heeft informatie dat er een jachtgeweer met afgezaagde loop zou zijn gebruikt. Het wapen zou mogelijk zijn weggegooid in de buurt van de flat aan de Beneluxlaan, waar de verdachte eerder die avond verbleef. Mogelijk is het wapen in de struiken beland of in een container, maar misschien wel een kledingcontainer.

Gruwelijk
Joey Moes is bijzonder grof om het leven gebracht. Er was van dichtbij met hagel in zijn gezicht geschoten. Een gruwelijke aanblik voor zijn vriendin, die hem vond.

Ontploffing
In de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 juni 2015 ontplofte de auto van de nieuwe vriend van Joey zijn vriendin die geparkeerd stond aan de Latroppbrink in Enschede. De auto raakte zwaar beschadigd en ook auto’s daar in de buurt liepen schade op. Er raakte niemand gewond. Er is nog geen enkele indicatie dat dit met de dood van Joey te maken heeft. Maar als mensen ook hier nadere informatie over hebben, vraagt de politie of ze contact willen opnemen. Dit kan via 0900-8844. (Bron: Opsporing Verzocht)