Oplichters actief in Enschede

De Politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters die op dit moment weer actief zijn. Met een babbeltruc of wisseltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens met hun sieraden vandoor te gaan.

Babbeltruc

Donderdag 7 maart werd omstreeks 11.00 uur een 67-jarige man in een scootmobiel op Broekheurne-ring in Enschede slachtoffer van deze praktijken. De 67-jarige werd door een onbekende vrouw aangesproken die de weg vroeg naar het ziekenhuis. De onbekende vrouw omhelsde de man en kreeg een ketting om. Hierop bemerkte de man dat zijn eigen ketting werd weggenomen. De vrouw vluchtte hierna snel weg in een auto richting de Knalhutte.

Bij een babbeltruc worden – veelal oudere – mensen aangesproken. Vervolgens vindt een gesprekje plaats op straat, aan de voordeur of in de woning of wordt de weg gevraagd. Er worden soms (nep)sieraden omgehangen om te laten zien of omhelzen de rovers hun slachtoffers. Later blijkt dat de eigen sieraden of geld gestolen zijn en zijn de daders gevlogen.

De politie verzoekt mensen met klem om nooit sieraden van onbekende mensen om te laten doen op straat. Bij onraad kan altijd met de politie contact opgenomen worden.

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:
• Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
• Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.