Noodverordening voor binnenstad van Enschede op 26 en 27 juli rond Europese wedstrijd FC Twente

Foto ter illustratie

ENSCHEDE – Locoburgemeester Niels van den Berg van Enschede heeft na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie besloten een noodverordening in te stellen voor de binnenstad van Enschede.

De noodverordening geldt van woensdag 26 juli 2023 10.00 uur tot en met vrijdag 28 juli 10.00 uur en bepaalt dat de aanhangers van de club Hammarby IF uit Stockholm en supporters van andere clubs dan FC Twente niet welkom zijn in de binnenstad van Enschede. De 1.500 aanhangers van de Zweedse club met een toegangsbewijs voor de wedstrijd zijn donderdagmiddag 27 juli welkom in de fanzone bij het FC Twente-stadion.

FC Twente speelt donderdag 27 juli in Enschede in de tweede voorronde van de Conference League tegen het Zweedse Hammarby IF. Naast de Europese voetbalwedstrijd in het FC Twente-stadion vindt op donderdag 27 juli ook de Grolsch Summer Sounds Enschede Dance plaats op de Oude Markt en is de reguliere koopavond in de binnenstad. “In het belang van ieders veiligheid is de binnenstad 26 juli en 27 juli niet toegankelijk voor aanhangers van de Zweedse club en andere clubs dan FC Twente om confrontaties tussen supporters te voorkomen. De bezoekende Zweedse supporters die een toegangsbewijs hebben voor de wedstrijd zijn donderdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd welkom in de fanzone bij het FC Twente-stadion”, vertelt locoburgemeester Niels van den Berg.

Noodverordening om openbare ordeverstoringen te voorkomen

De noodverordening die vanaf woensdagochtend 26 juli 2023 10.00 uur voor 48 uur geldt voor de binnenstad, is bedoeld om openbare ordeverstoringen door supportersgroepen te voorkomen. Met deze bestuurlijke maatregel kan de politie wanneer nodig snel ingrijpen om ongeregeldheden te voorkomen. Zo kan de politie mensen staande houden en uit het gebied sturen. Verder moeten de aanwijzingen van de politiemensen ter plaatse opgevolgd worden.

Consumpties op terras in plastic bekers

Als onderdeel van de noodverordening verzoekt locoburgemeester Van den Berg horeca-ondernemers en winkeliers in de binnenstad en rond de Grolsch Veste om woensdag 26 juli en donderdag 27 juli op de terrassen consumpties in plastic bekers te schenken.