Mannen uit Enschede aangehouden op verdenking van identiteitsfraude en online fraude

Foto: Politie

ENSCHEDE – Maandagochtend 22 april hield de politie twee Enschedese mannen aan op verdenking van identiteitsfraude en online fraude. De twee worden ervan verdacht goederen te hebben besteld op andermans naam bij meerdere webwinkels, om deze daarna door te verkopen op een website voor tweedehands goederen.

Hilversum

De zaak kwam aan het licht doordat een 56-jarige vrouw uit Hilversum begin 2024 slachtoffer werd. Op haar naam en met haar e-mailadres werden bij diverse webwinkels meerdere bestellingen gedaan, voor een bedrag van in totaal enkele honderden euro’s. De bestelde goederen werden vervolgens op een ander adres afgeleverd. Telkens werd voor ‘achteraf betalen’ gekozen, waardoor de vrouw pas later de rekeningen kreeg. Toen zij in haar mailbox e-mails ontving van deze bestellingen, gingen de alarmbellen rinkelen. De vrouw schakelde direct de politie en de betaaldienst in. Hierdoor wist zij gelukkig enkele bestellingen te annuleren en erger te voorkomen.

Identiteitsfraude en online fraude

Door onderzoek kreeg de politie twee personen in beeld: een 37-jarige man en een 52-jarige man, beiden uit Enschede. De twee mannen worden verdacht van betrokkenheid bij ten minste vier zaken. Daarnaast heeft de politie aanwijzingen dat de twee zich vermoedelijk op frequente wijze bezighielden met andersoortige oplichting, zoals marktplaatsfraude. De twee zouden op de website voor tweedehands goederen producten te koop aanbieden, om vervolgens na betaling door de koper het product niet te leveren.

Uit onderzoek van de politie komt naar voren dat de persoonsgegevens van het Hilversumse slachtoffer mogelijk bij een datalek zijn verkregen. Vervolgens zijn deze gegevens mogelijk verhandeld en zo in verkeerde handen gekomen.

De politie heeft de woningen van de twee mannen doorzocht. Meerdere gegevensdragers werden in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar het tweetal.