Jarenlange celstraffen geëist voor beschieting huizen en in brand steken kapper in Enschede

Foto: Politie

Enschede – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft straffen van respectievelijk 25 jaar en 10 jaar en 7 maanden geëist tegen een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 25-jarige man uit Apeldoorn.

De 38-jarige man wordt onder meer verdacht van het in brand steken van een kapper in Enschede, een poging tot liquidatie op een man aan de Ruischenborchstraat in Enschede en voorbereidingshandelingen voor een aanslag op een café in Enschede.

De 25-jarige man wordt onder meer verdacht van een liquidatiepoging op een man in het Duitse Gronau en het beschieten van drie woningen in Enschede en Almelo en het pand van een club aan de Brinkstraat in Enschede. Met uitzondering van de club waren in alle panden mensen aanwezig op het moment van de beschieting. Alle slachtoffers hebben de aanslagen overleefd. “Het mag een wonder heten dat er geen doden zijn gevallen”, aldus de officieren tijdens de zitting.

De golf van geweld had plaats in 2017. Volgens het OM zijn de aanslagen via een tussenpersoon uitgevoerd in opdracht van een crimineel die een straf uitzit in een Duitse gevangenis. De aanslagen zouden zijn voortgevloeid uit conflicten tussen twee criminele groepen; ze zouden zijn bedoeld als waarschuwing of wraak. De huizen die zijn beschoten, worden bewoond door mensen die op de een of andere manier te maken hebben met de motorclub Satudarah. De club zou een ontmoetingsplaats zijn geweest voor leden van Satudarah. Het motief voor de beschieting van de man aan de Ruischenborchstraat is niet duidelijk geworden.

De poging tot liquidatie op de kapper (februari 2017) is een vergissing geweest. De aanslag was waarschijnlijk bedoeld voor de vorige eigenaar – hij had de kapperszaak net overgedaan aan het slachtoffer. De vorige eigenaar zou seks hebben gehad met de vrouw van de in Duitsland gedetineerde crimineel. Het OM gaat er vanuit dat de aanslag op de man in Gronau (24 mei 2017) ook een vergissing betreft, of mogelijk wraak. Het Duitse slachtoffer is de broer van de voormalige eigenaar van de kapperszaak.

Het OM heeft bij de eis voor de 25-jarige verdachte rekening gehouden met een vonnis in april. De man is toen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor twee pogingen tot moord, te weten twee aanslagen met brandbommen op woningen in Almelo in 2017. Ook die zouden zijn gepleegd in opdracht van de in Duitsland gedetineerde crimineel. Bij een veroordeling conform de eis komt de totale gevangenisstraf van de 25-jarige neer op 26 jaar en 7 maanden. Ook bij de strafeis tegen de 38-jarige man is rekening gehouden met twee eerdere vonnissen waarbij hij in totaal 17 maanden gevangenisstraf kreeg opgelegd.

Behalve pogingen tot liquidatie is er in deze zaak ook nog sprake van allerlei andere criminele feiten, zoals diefstal en in brand steken van auto’s, het gebruik van valse kentekenplaten en het bezit van vuurwapens en munitie en bedreigingen. De officieren noemen het toenemende excessieve geweld door criminele bendes zorgwekkend. De aanslagen hebben onrust en angst veroorzaakt. De slachtoffers zullen de rest van hun leven last hebben van de gevolgen.