Enschede – Een 32-jarige capoeiraleraar uit Enschede is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 150 uur. De man heeft tijdens trainingen in 2018 één van zijn minderjarige leerlingen aangerand. Zo zat hij aan de borsten van het toen 17-jarige slachtoffer.
Training
Het slachtoffer kwam in 2018 van Oekraïne naar Nederland om hier te studeren. In haar thuisland beoefende zij op hoog niveau capoeira, een Braziliaanse dans- en vechtsport. In Nederland wilde zij de sport blijven beoefenen en ging in training bij de Enschedese leraar. Tijdens een oefening betastte hij haar borsten en kneep er in, en ging hij met richting haar lies. Zij verzette zich waarna de man haar op een gegeven moment los liet. Tijdens een latere training, in een trainingsruimte in de woning van de man, heeft hij haar opnieuw aangerand. Daarop besloot zij om een andere trainer te zoeken.
Opgenomen telefoongesprekken
Tegen haar nieuwe trainer vertelde het slachtoffer wat er was gebeurd. De nieuwe trainer kende de leraar, belde hem en nam het telefoongesprek op. Tijdens dat gesprek gaf de Enschedeër toe dat hij fout zat en dat hij spijt heeft. De man zei onder andere ‘het gebeurde gewoon, maar ik heb geen seksuele relatie met haar’ en ‘het was een fout, man. Ik heb mijn excuses al aangeboden’.
Maar tijdens het verhoor bij de politie en de zitting in de rechtbank ontkende de man de aanrandingen. De rechtbank gelooft hem niet. De aangifte van het slachtoffer is authentiek en gedetailleerd en het verhaal wordt bevestigd door de verklaring van de nieuwe trainer en het opgenomen telefoongesprek. Dat het telefoongesprek anders moet worden geïnterpreteerd is niet geloofwaardig.
Misbruik gemaakt van machtspositie
De man heeft op grove wijze misbruik gemaakt van de machtpositie die hij had tegenover zijn leerling. Als gevolg van de aanrandingen kreeg zij psychiatrische klachten. Ook nam de man geen verantwoording en probeerde hij de nieuwe leraar zwart te maken.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met deze feiten, maar ook met het feit dat de man naar verwachting nergens meer als leraar aan de slag kan komen. Als stok achter de deur legt de rechtbank naast de taakstraf een voorwaardelijke celstraf op van 1 maand met een proeftijd van 3 jaar. Mocht hij opnieuw de fout in gaan dan moet hij deze straf uitzitten.