Bulgaar veroordeeld tot 9 jaar cel voor laffe en gewelddadige woningovervallen op hoogbejaarde vrouwen

Foto: Rechtspraak
  • 90
  •  
  •  
  •  
  •  

Almelo – Een 46-jarige man uit Bulgarije is veroordeeld tot 9 jaar cel voor twee gewelddadige woningovervallen op hoogbejaarde vrouwen in Enschede. De man moet ook een schadevergoeding betalen van ruim 20.000 euro.

Lafhartig

De rechtbank oordeelt dat hij zich op weerzinwekkende en uiterst agressieve wijze schuldig heeft gemaakt aan een tweetal lafhartige overvallen in woningen. De hoogbejaarde vrouwen werden midden in de nacht op brute wijze uit hun slaap gewekt en op mensonterende wijze bedreigd en mishandeld.

Laatste levensfase

Daarbij had de man alleen oog voor zijn eigen financiële motieven en stond geen moment stil bij de gevolgen voor de slachtoffers. De dochter van één van de inmiddels overleden vrouwen vertelde tijdens de zitting op welke mensonterende en wrede wijze de sieraden van haar moeder zijn afgenomen en welke traumatische gevolgen dat had voor haar moeder. De dochter en haar zussen moeten verder leven met de gedachte dat hun moeder de laatste fase van haar leven door deze gewelddadige overval zag veranderen. Het verdere leven van deze, weliswaar bejaarde maar nog zeer actieve, vrouw werd ondraaglijk.

Vaker veroordeeld

De rechtbank oordeelt dat de man een langdurige gevangenisstraf moet krijgen. Want uit het strafblad van de man blijkt dat hij in Duitsland vaker is veroordeeld tot langere gevangenisstraffen voor onder andere geweldsdelicten en diefstallen. Die veroordelingen en de daarin gelegen waarschuwingen maakten kennelijk geen indruk op hem. Die hebben hem er in ieder geval niet van weerhouden door te gaan met het plegen van strafbare feiten waarbij fors geweld werd gebruikt.