Water in IJssel bij Deventer licht gestegen, kritieke grens donderdag of vrijdag bereikt

Foto: Gemeente Deventer

DEVENTER – Het water in de IJssel bij Deventer staat hoog. De gemeente houdt de waterstanden continu in de gaten. Een kering is gebouwd op en langs de laagste delen van de kademuur. Ook zijn het parkeerterrein Melksterweide op de Worp en de parkeervakken langs de laan door de gemeente afgesloten.

Kering gebouwd

De waterstand stijgt snel. Naar verwachting tot de kritieke grens van 6,30 meter op donderdag 28 december of vrijdag 29 december. Om te voorkomen dat het water over de Wellemuur stroomt, is een kering gebouwd met zandzakken en big bags.

Parkeerterrein Melksterweide en parkeervakken langs de laan afgesloten

Vanwege de hoogwatersituatie in de IJssel en het vele kwelwater zijn het parkeerterrein Melksterweide en de parkeervakken langs de laan (Twelloseweg) afgesloten.

Regen en smeltwater

In Zwitserland en Duitsland valt extreem veel regen en smelt veel sneeuw. De waterstand bij Lobith is morgen 14,50 meter. Deze neemt vanaf nu af. Dat betekent dat de waterstand in de IJssel de komende dagen nog iets stijgt, tot 6,30 a 6,40 meter op donderdag of vrijdag. Bij 6,30 gaat de IJssel over de Wellemuur en wordt De Welle afgesloten. De gemeente houdt de standen nauwlettend in de gaten en bereidt eventuele acties voor.