UPDATE: Zeer grote brand bij manege in Diepenveen

zeer groten brand manege Tjoonk diepenveen
Foto: Peter Esselink

De hulpdiensten zijn vanmiddag uitgerukt voor een zeer grote brand bij manege Tjoonk aan de Ganzekooisweg in Diepenveen.

De brand is ontstaan doordat hooi op een aanhanger achter een tractor in brand is gevlogen. Eén baal viel brandend van de aanhanger waarna de brand is overgeslagen naar een stal van manege Tjoonk. Twee van de drie stallen kunnen inmiddels als verloren worden beschouwd.

Rookontwikkeling

De brand werd al snel opgeschaald naar zeer grote brand. Bij de brand is sprake van flinke rookontwikkeling. De rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien. De brandweer adviseert ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten als u last van de rook heeft.

Asbest

De Veiligheidsregio IJsselland meldt dat er sprake is van asbest. Onderzocht wordt hoeveel daarvan terecht is gekomen in een nabijgelegen woonwijk.

Mens en dier veilig

Voor zover bekend zijn alle mensen en dieren in veiligheid gebracht.

UPDATE 20.20 uur:

De vrijgekomen asbest is op het eigen terrein van de manege terecht gekomen. Er zal een plan van aanpak worden opgesteld door de omgevingsdienst en de verzekering met betrekking tot het opruimen hiervan.

Bij de brand in zijn meetploegen ingezet onder leiding van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). De gemeten waarden waren dusdanig laag dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest. De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met nabluswerkzaamheden.

Foto: Rhody Lokate