‘Sfeerbeheerders’ om uitgaansoverlast en uitgaansgeweld te voorkomen in centrum Deventer

Archieffoto

DEVENTER – De Gemeente Deventer zet vanaf vrijdag 8 oktober twee sfeerbeheerders in. Dat zijn twee particuliere beveiligers die zich op de stapavonden in het Deventer uitgaansgebied bevinden. Zij leveren een bijdrage aan een gastvrije en veilige uitgaansomgeving. Dat bevordert de veiligheidsbeleving van het uitgaanspubliek, van horecaondernemers en hun personeel, en omwonenden.

De sfeerbeheerder maakt contact met het uitgaanspubliek, wijst de weg, beantwoordt vragen en spreekt waar nodig uitgaanspubliek aan op hun gedrag. Zo wil de gemeente uitgaansoverlast en uitgaansgeweld voorkomen. De sfeerbeheerder draagt er zo aan bij dat het gezellig is in de Deventer binnenstad en de bezoekers zich gastvrij ontvangen en veilig voelen.

Geen bevoegdheden

De sfeerbeheerder heeft geen bevoegdheden. Hij kan het uitgaanspubliek dus niet dwingen, zoals de politie of boa dit kan. Als het advies van de sfeerbeheerder genegeerd wordt, of bij constatering van een misdrijf, kan hij de politie inschakelen.

Ondersteuning aan de horeca

Ook biedt de sfeerbeheerder hulp aan horecaondernemers en portiers als die met ongewenste situaties te maken krijgen, bijvoorbeeld bij een weigering van de toegang. Sfeerbeheerders dempen eventuele agressie en zijn het visitekaartje van het veilig uitgaan in Deventer.