Schip dat oliespoor op IJssel bij Deventer veroorzaakte opgespoord

Foto: Webcambeeld

Deventer – Rijkswaterstaat heeft het schip dat op 1 december 2019 verantwoordelijk was voor een oliespoor van 8 km op de IJssel achterhaald. Rijkswaterstaat heeft proces verbaal opgemaakt en dat overgedragen aan het Functioneel Parket.

Onderzoek naar herkomst olie

Op 1 december 2019 werd er door een visser een oliespoor op de IJssel tussen Deventer en Zutphen gemeld. Rijkswaterstaat startte direct een onderzoek en nam een monster van de olie op de IJssel. Het ging om olie, afkomstig uit de machinekamer van een schip. Deze olie, bilge-olie genaamd, is een mengsel van verschillende soorten olie, water en schroefasvet. Het is een regulier afvalproduct, dat schepen kunnen laten afzuigen in bepaalde havens.

Match gevonden, schipper verhoord

Rijkswaterstaat nam monsters van verschillende schepen en ook een plek aan de wal om te onderzoeken wat de bron van de olie was. Bij een van de schepen werd een match gevonden. De schipper is verhoord. Hij gaf aan dat hij dacht een lekkage te hebben en is vervolgens gaan pompen, waardoor de olie in de IJssel terecht kwam. Het Openbaar Ministerie stelt de strafmaat vast. Rijkswaterstaat zal de kosten van het onderzoek verhalen op de schipper.

(Bron: Rijkswaterstaat)