Politie roept inwoners Deventer op om te helpen in onderzoek naar autobranden

Foto: Rhody Lokate | 112 Overijssel

Deventer – Het afgelopen jaar en de eerste maanden van 2020 zijn er in Deventer voertuigen in brand gestoken. De politie heeft het vermoeden dat bij ongeveer 20 brandstichtingen een verband is. De branden vonden vooral plaats in en rond het weekend in de wijken Rode Dorp, Zandweerd en Keizerslanden. De politie doet vanwege het onderzoek geen uitspraken over de exacte locaties en tijdstippen van deze branden. De politie wil deze brandstichtingen stoppen en vraagt om hulp van de inwoners van Deventer.

Wat doet de politie?

Er vindt bij elke autobrand een technisch onderzoek plaats, de politie bekijkt eventuele camerabeelden en ondervraagt buurtbewoners en getuigen. Omdat uit onderzoek blijkt dat brandstichters vaak in de buurt blijven van een brand noteert de politie ook gegevens van omstanders. Dit doet de politie vanwege het onderzoek, maar het kan ook een preventief effect hebben.

Specialisten van de brandweer en de forensische opsporing van de politie wisselen informatie met elkaar uit. Bij het blussen wordt rekening gehouden met het veiligstellen van sporen en er is onderling overleg tijdens en na het blussen van de brand. Daarnaast zijn agenten zoveel mogelijk in de wijken zodat zij snel kunnen reageren op verdachte situaties. Uit het onderzoek komt naar voren dat de branden vooral in de nachtelijke uren plaatsvinden.

Oproep

In het onderzoek naar de vele brandstichtingen in Deventer, doet de politie nu een oproep aan Deventenaren om te helpen. Mensen die in het verleden een autobrand gefilmd hebben of iets verdachts gezien of gehoord hebben, worden gevraagd zich te melden.

“We weten dat veel mensen al extra alert zijn. Hopelijk komt door die oplettendheid informatie bij de politie terecht zodat we samen de brandstichtingen kunnen stoppen.”

Beeldmateriaal

“Misschien laat u ‘s avonds de hond nog uit, komt u terug van bezoek aan vrienden of rijdt u bijvoorbeeld voor het werk naar verschillende adressen in de buurt. Allemaal momenten waarop u als extra paar ogen of oren in de wijk kunt fungeren.”

Maar de politie is ook specifiek op zoek naar beeldmateriaal: “Hebt u beelden van autobranden in Deventer? Gefilmd met uw mobiele telefoon of via een beveiligingscamera? Ziet u daarop verdachte personen in de buurt van een auto? Neem dan contact op met de politie.”