Politie onderzoekt ontvoering van Duitse man

Foto: Politie

Nijbroek – Twello – Deventer – Het is vrijdagmorgen 3 mei even voor acht uur als de politie een melding krijgt: twee mannen worden in Nijbroek uit een busje gehaald. Meteen wordt hoog opgeschaald: De politie houdt rekening met een ontvoering.

Omdat aanvankelijk de situatie niet heel duidelijk is, blijft de politie de eerste dagen terughoudend met uitleg over de zaak. Nu is het tijd om meer bekend te maken aan de hand van verklaringen van getuigen en slachtoffers. Daarbij heeft de politie ook enkele belangrijke vragen aan mensen die vrijdagochtend in de buurt van Nijbroek en Terwolde waren.

Plaats delict 1

Rond 7 uur staan twee mannen met twee busjes met Duits kenteken te wachten op de parkeerplaats van de begraafplaats aan de Twelloseweg in Terwolde. Ze zijn bij elkaar in de auto gaan zitten. Dan komen er twee auto’s aanrijden: een BMW en een Volkswagen, model Golf of Polo. Enkele mannen stappen uit de BMW. De twee Duitse mannen ruiken onraad, en gaan er snel vandoor.

Plaats delict 2

Het duo wordt achtervolgd. Op de kruising Vaassenseweg/Middendijk in Nijbroek worden ze klemgereden. Onder bedreiging van een wapen moet één van de mannen instappen in de BMW. De ander weet zich te verstoppen, zo vertelt hij later aan de politie. De mannen uit de BMW nemen ook het busje van het duo mee. Een getuige ziet het gebeuren en belt de politie. Agenten vinden het tweede slachtoffer, degene die zich dus verstopt had, na korte tijd. In de berm stond een vrouw met fiets te kijken, de politie heeft haar nog niet kunnen spreken.

Plaats delict 3

Het slachtoffer dat is meegenomen, krijgt onderweg verschillende vragen van de mannen in de BMW. Na een tijdje wordt hij weer afgezet en kan hij in zijn eigen busje stappen. Het is tot nu toe onbekend waar dit precies was. Agenten zien het busje, een grijze Volkswagen Crafter, even later rijden aan de Domineestraat in Twello. De agenten halen de bestuurder uit het busje: hij blijkt het slachtoffer te zijn.

Onderzoek

Vrijdag start meteen een uitgebreid sporenonderzoek. Het Volkswagenbusje wordt afgesleept, net als de Mercedes Sprinter van de andere Duitse man. Ook op zondag doet de politie onderzoek. Zo worden er mensen uit de buurt gehoord en zoeken rechercheurs naar sporen. Verder spreken agenten met de slachtoffers. Zij zijn ongedeerd gebleven. Een week later, vandaag op 10 mei dus, houden agenten een passantenonderzoek.

Vragen aan mogelijke getuigen

Het team dat deze zaak onderzoekt gaat uit van een ontvoering en heeft de volgende vragen over vrijdagochtend 3 mei:

-Wie heeft er iets opvallends gezien rond de parkeerplaats bij de begraafplaats in Terwolde tussen 07.00 en 08.00 uur?
-Wie heeft er iets gezien van de ontvoering aan de Vaassenseweg/Middendijk in Nijbroek, tussen half 8 en 8 uur?
-Wie heeft tussen 8 en 9.30 uur de grijze Volkswagen Crafter gezien, mogelijk in combinatie met een BMW?
-Wie was de vrouw die in de berm stond te kijken in Nijbroek? We spreken haar graag, misschien heeft zij waardevolle informatie.
-Wie reed er tussen half 8 en 9.30 uur in de omgeving van Nijbroek, Terwolde of Twello en had een dashcam aanstaan? Als de grijze Volkswagen -Crafter te zien is, mogelijk in combinatie met de BMW, wil de politie deze beelden graag zien.
-Wie heeft andere informatie die mogelijk kan helpen bij dit onderzoek?

Informatie doorgeven

Heb je informatie of antwoorden op een van de bovenstaande vragen? Ook kleine details kunnen de politie helpen met het onderzoek. Je kunt contact opnemen met de politie via 0900-8844.