Mishandeling tijdens jaarwisseling in Deventer: acht verdachten op snelrechtzitting

Foto ter illustratie

DEVENTER – Acht verdachten moeten zich op 17 januari op een snelrechtzitting verantwoorden voor openlijk geweld tegen een persoon, gepleegd in Deventer tijdens de afgelopen jaarwisseling. Ze worden door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland allen verdacht van het mishandelen van een persoon die hen aansprak op het afsteken van vuurwerk.

De politie kreeg op 1 januari rond kwart over drie ’s nachts een melding van een vechtpartij aan de Atalanta in de Deventerse wijk Colmschate. Een groep jonge mannen belaagde een man; het slachtoffer onderging fors geweld. Hij werd, terwijl hij op straat op de grond lag, geslagen en geschopt en liep daarbij letsel op.

Op basis van buurtonderzoek, camerabeelden, getuigenverklaringen en verhoren konden vorige week uiteindelijk acht verdachten worden aangehouden. Ze zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten op dit moment vast. Het gaat om mannen tussen de 20 en 26 jaar, te weten één uit Twello, twee uit Hengelo (Overijssel) en vijf uit (de gemeente) Deventer.

De snelrechtzitting vindt op 17 januari plaats in de rechtbank van Zwolle.

Het OM beschouwt de jaarwisseling als een evenement waarbij zwaardere straffen kunnen worden geëist. Aangezien de verdachten niet tijdens oud en nieuw, maar daags na het incident werden aangehouden, zijn zij niet meegeteld in het aantal aanhoudingen die de politie direct na de jaarwisseling op 1 januari.