Invallen en aanhoudingen in Deventer in onderzoek naar miljoenenfraude

Foto: Ingezonden

DEVENTER – De FIOD heeft op 10 juni twee mannen van 28 en 30 jaar uit Deventer aangehouden. Ze worden verdacht van onjuiste aangiften omzetbelasting, frauduleus voorhanden hebben van accijnsgoederen en valsheid in geschrift.

Hun woningen in Deventer en bedrijven in Assen, Deventer en Utrecht zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op de administratie, luxe auto’s, bankrekeningen, 45.000 euro contant geld en diverse designer goederen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meldingen van de Belastingdienst en de Douane. De twee verdachten zijn bestuurders van een aantal bedrijven. Deze bedrijven plegen vermoedelijk belastingfraude door onterecht omzetbelasting terug te claimen en daarvoor valse facturen te laten opmaken. Deze facturen worden bij controle aan de Belastingdienst overhandigd om geclaimde vooraftrek te onderbouwen.

Het vermoeden is dat zij ook alcoholhoudende dranken hebben ingevoerd en daarover geen accijns hebben betaald. Het totale belastingnadeel is ongeveer 2,8 miljoen euro.

(Bron: FIOD)