Hondenomgangsnormen moeten incidenten voorkomen

Foto: Gemeente Deventer

Deventer – Op verzoek van de gemeenteraad (na een burgerinitiatief tijdens de motiemarkt) heeft een werkgroep voorstellen gedaan die bijtincidenten en andere onveilige situaties met honden moet voorkomen en herhaling van incidenten moet tegengaan. Een hond mag geen onveiligheid voor mensen en dieren veroorzaken. Dat is het uitgangspunt van de gemeente.

Het college neemt de voorstellen over en voert ze op korte termijn in.

De werkgroep bestond uit een vertegenwoordiger van de dierenbescherming, een hondentrainer, een dierenarts, een hondengeleider van politie en de gemeente (toezicht en veiligheid).

Informatievoorziening

Er komt onder andere actieve informatievoorziening voor (potentiële) eigenaren van honden over het houden van een hond en de daarbij behorende verantwoordelijkheden en geldende wet- en regelgeving. Een kleine kennistest maakt er deel van uit.

Actiever controleren

De informatie geeft duidelijkheid aan hondeneigenaren, maar ook aan slachtoffers over handhaving als een hond overlast of onveiligheid veroorzaakt. Meldingen van incidenten bij gemeente of politie worden voortaan volgens het nieuwe protocol afgehandeld. Opgelegde geboden – zoals een muilkorfplicht – worden voortaan actief gecontroleerd door de gemeente.