Grote politiecontrole op A1 bij Deventer, vijf mensen aangehouden

Donderdagavond 17 september heeft de politie tussen Twello en Deventer een grote controle gehouden. Er werd gelet op verkeerszaken maar de controle was ook gericht op het opsporen van mensen die mogelijk betrokken zijn bij woninginbraken en zogenaamde HIC (high impact crime), zoals overvallen.

Er zijn in totaal vijf mensen aangehouden, 33 processen-verbaal opgemaakt voor verkeersovertredingen en de Belastingdienst inde ruim 63.000 euro en heeft 26 voertuigen laten afvoeren.

Voor de controle, die werd uitgevoerd samen met de Belastingdienst, Landelijke Eenheid, Douane, Koninklijke Marechaussee, RDW en Rijkswaterstaat, waren diverse ANPR-voertuigen ingezet die alle passerende kentekens scanden. Daar waar sprake was van een ‘hit’ werd een voertuig naar een controlestraat gebracht. Er waren drie van dergelijke plekken ingericht; bij de carpoolplaats in Wilp, langs de N344 (tussen Deventer en Twello) en op het terrein van Rijkswaterstaat aan de Zutphensestraat in Deventer.

Er zijn vijf mensen aangehouden. Dat betrof eenmaal aan aanhouding wegens de wet ID, eenmaal een overtreding van de Opiumwet, eenmaal een aanhouding omdat iemand nog DNA moest afstaan en twee mensen stonden gesignaleerd omdat ze buiten heterdaad aangehouden dienden te worden. Een persoon op verdenking van bedreiging en diefstal, de ander op verdenking van oplichting.

Ook reden diverse onopvallende politievoertuigen rond die bijvoorbeeld verdachte zaken hebben vastgelegd en geregistreerd.

De Belastingdienst inde ruim 63.000 euro aan openstaande vorderingen, heeft 26 voertuigen meteen laten afvoeren en op nog eens 71 voertuigen beslag laten leggen.

De politie heeft bijna 5800 euro aan openstaande boetes geïnd. Qua verkeersovertredingen is er onder meer bekeurd voor onverzekerd rijden, rijden zonder in bezit te zijn van een rijbewijs, rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs, te gladde banden, niet handsfree bellen etc.

Opvallende verkeerszaken waren verder dat één man betrapt werd die reed met een ongeldig verklaard rijbewijs, onder invloed van alcohol achter het stuur zat (475 ug/l) en bovendien reed op rode diesel.

Een andere bestuurder reed op de A50 tegen de vangrail, en reed daarna door. Doorrijden na een aanrijding is strafbaar, en dus werd de man even later staande gehouden. De schade aan de vangrail bleek mee te vallen, wel had de auto van de bestuurder zelf schade opgelopen over de hele rechterzijde van zijn auto.

Op de A1 is ook gecontroleerd op snelheid. Er zijn 379 snelheidsovertredingen geconstateerd, de hoogst gemeten snelheid was 183 km p/u.