Bewoner brandende flat vol vuurwerk hoeft niet de cel in, Deventer woningcoöperatie maait veel gras voor de voeten van rechtbank weg

DEVENTER – Ricardo de W. hoeft niet de gevangenis in. Voor het hebben van een brandende flat bomvol zwaar vuurwerk, het vervaardigen van vuurwerk en voor het bezit van harddrugs en een vuurwapen kwam de rechtbank maandag tot een bewezenverklaring. Ondanks dat ging de rechtbank niet mee in de eis van het openbaar ministerie.

Die eisten een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Voor de rechters woog het zwaar mee dat De W. na de brand voor twee jaar dakloos is gemaakt door de woningcorporatie. Zij hebben hem uit zijn woning gezet en een tweejarig huurverbod opgelegd.

Pannetje op het vuur

Op 28 december 2021 brak er op klaarlichte dag brand uit in een flatwoning aan de Joost van den Vondellaan in Deventer. Toen de brandweer aankwam kolkten de rookwolken uit de woning. De destijds 31-jarige Ricardo de W. stond de brandweer op te wachten. Hij vertelde de brandweerlieden dat er een pannetje op het vuur stond en er wat kindervuurwerk binnen lag. In werkelijkheid lag er volgens de berekening van de rechtbank 282 kilo consumenten- en professioneel vuurwerk met een explosieve kracht van 7 kilogram springstof.

De rechters achtten het ook bewezen dat de aangetroffen cocaïne, wiet, MDMA en het gaspistool met bijbehorende munitie van Ricardo zijn geweest. De rechtbank sprak hem vrij van het bezit van 325 gram amfetamine. De amfetamine lag in het vriesvak bovenop een paar flesjes bier. Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke zitting, verklaarde de Deventenaar dat de drugs en het bier niet van hem waren. Een vriend was kort voor de brand bij hem op visite gekomen en die had het bier even snel koud gelegd in de vriezer. De rechtbank vond deze verklaring van De W. geloofwaardig.

Jaren dakloos

In het vonnis woog de rechtbank mee dat De W. een onjuiste voorstelling van zaken gaf toen de brandweer hem vroeg of er vuurwerk binnen lag. Bij het bepalen van de straf tilde de rechtbank zwaar aan de gevolgen voor Ricardo nadat hij door de woningcorporatie zijn huis is uitgezet en een tweejarig huurverbod kreeg opgelegd.

“Dat maakt hem voor jaren dakloos en is hij afhankelijk geworden van familie en vrienden voor onderdak,” aldus de rechtbank. De W. de gevangenis in sturen zou ook betekenen dat hij werkeloos zou worden, stelde de rechtbank. Ook sprak het in het voordeel van de Deventenaar dat hij verder een blanco strafblad heeft.

Authentiek en berouwvol

Twee weken geleden verweet de officier van justitie hem een lakse houding tijdens het strafproces. Daarbij concludeerde ze dat het gevaar van zijn acties onvoldoende tot hem doordrong. De rechtbank zag dit anders, volgens de rechters waren de verklaringen van De W. authentiek en berouwvol.

Ricardo de W. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 256 dagen, waarvan 16 dagen onvoorwaardelijk. Die 16 dagen heeft de W. al uitgezeten tijdens zijn voorarrest. Hij hoeft dus niet meer de gevangenis in. Wel kreeg hij een proeftijd opgelegd van 3 jaar en als hij weer over de schreef gaat moet hij 8 maanden de gevangenis in. Verder zal de Deventenaar de handen uit de mouwen moeten steken, hij kreeg ook een taakstraf van 240 uur opgelegd.

(Verslag door: Peter Denekamp)