Mannen uit Almelo en Hengelo veroordeeld voor Marktplaatshandel in illegale navigatiesoftware

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

HENGELO – ALMELO – De rechtbank Overijssel veroordeelt twee mannen voor hun illegale handel op Marktplaats in navigatiesoftware voor auto’s. Zij gebruikten hierbij zonder toestemming de namen en logo’s van bekende automerken. Een 31-jarige Hengeloër is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Zijn 49-jarige compagnon uit Almelo krijgt een taakstraf van 180 uur opgelegd en daarnaast en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

Bedrijfsmatige handel

Van 2014 tot en met 2018 handelden de mannen bedrijfsmatig in navigatiesoftware voor auto’s. Ze gebruikten hierbij de logo’s van meer dan twintig merken zoals Volkswagen, Ford en Audi zonder dat zij hier toestemming voor hadden. De software verkochten zij onder andere aan via Marktplaats, waarbij zij de merken en logo’s ook gebruikten in hun advertenties. De mannen probeerden deze handel te verhullen door gebruik te maken van verschillende e-mailadressen, Marktplaatsaccounts en de betalingen te ontvangen op bankrekeningen van zogenoemde geldezels.

Imagoschade

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij ten koste van de autofabrikanten op deze manier geld wilden verdienen. Door de grootschalige handel in combinatie met het zonder toestemming gebruiken van merkennamen en logo’s liepen deze bedrijven niet alleen inkomsten mis, maar hadden zij ook te maken met oneerlijke concurrentie. Bovendien doet de slechtere kwaliteit van de namaakartikelen afbreuk aan het imago en de goodwill van het originele automerk.