Jarenlange celstraffen voor georganiseerde hennepteelt in Almelo

Almelo – Zes leden van een criminele organisatie uit Almelo zijn schuldig aan grootschalige hennepteelt en veroordeeld tot onvoorwaardelijke jarenlange celstraffen. Zo moet de leider Serdal T. 5 jaar de gevangenis in. De rechtbank Overijssel veroordeelt vijf verdachten met een kleinere rol tot korte of deels voorwaardelijke celstraffen. De organisatie opereerde vanuit het Nieuwstraatkwartier in Almelo.

40 verdachten

In deze grote strafzaak met onderzoeksnaam Hera stonden 11 verdachten terecht voor hun rol in de grootschalige hennepteelt. Op 4 september 2018 doorzocht de politie meerdere woningen en garageboxen, voornamelijk in het Nieuwstraatkwartier in Almelo. In totaal zijn er meer dan 40 verdachten aangehouden.

Onder die verdachten waren ook twee politieagenten die informatie gelekt zouden hebben aan de criminele organisatie. De rechtbank oordeelt dat zij niet tot de organisatie behoorden, maar wel dat zij mogelijk strafbaar hebben gehandeld.

Hennepkwekerijen

De criminele organisatie was verantwoordelijk voor ten minste 14 grote en professioneel ingerichte hennepkwekerijen, vooral in en rond Almelo. Zij huurden woningen of bedrijfspanden om daar een kwekerij in te beginnen en gebruikten garageboxen om spullen op te slaan. Voor de kwekerijen werd illegaal stroom afgetapt. De rechtbank acht daarnaast bewezen dat grote sommen geld zijn witgewassen.

Fors geweld als instrument

Er is fors geweld en intimidatie gebruikt en grote druk uitgeoefend op de woningeigenaren en katvangers. Voor Serdal T., de leider van de organisatie, was geweld een instrument om te straffen en te dreigen. Hij probeerde op die manier angst in te boezemen en zijn handel te beschermen. Bij een man die van hem gestolen zou hebben maakte hij een snee in zijn gezicht, als een soort uithangbord voor zijn onverschrokken leiderschap. Later stak T. bij het slachtoffer een stiletto door zijn hand in het tafelblad. Zo vertrouwde T. erop dat de slachtoffers geen aangifte durfden te doen en waren zij overgeleverd aan de organisatie.

Veroordelingen criminele organisatie

-Verdachte Serdal T. – leider criminele organisatie: 5 jaar cel.
-Verdachte Selim T. – (mede)eigenaar en aansturing kwekerijen. Broer van leider: 42 maanden cel.
-Verdachte Sabit T. – (mede)eigenaar en aansturing kwekerijen. Broer van leider: 3 jaar cel.
-Verdachte G. – (mede)eigenaar en aansturing kwekerijen: 3 jaar cel.
-Verdachte Ö. – (mede)eigenaar en aansturing kwekerijen: 3 jaar cel.
-Verdachte P. S. – uitvoerende kracht, opbouw, inrichting en verzorging kwekerijen: 2 jaar cel.
-Verdachte Van O. – uitvoerende kracht, opbouw, inrichting en verzorging kwekerijen: 540 dagen cel, waarvan 344 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.
-Verdachte E. S. – adviserend, elektricien: 300 dagen cel, waarvan 235 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Overige veroordelingen

-Verdachte A. K. – betrokken bij twee kwekerijen: 5 maanden cel.
-Verdachte O. K. – betrokken bij één kwekerij: 2 maanden cel.
-Verdachte C. K. – betrokken bij één kwekerij: 6 weken cel.