Celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen man die Talitha uit Almelo om het leven bracht

Foto: Rechtspraak
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 25-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht een 26-jarige vrouw uit Almelo met messteken om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde in juni vorig jaar in een woning aan de Waag in Almelo.

Op 19 juni 2017 brengt de man ’s ochtends een bezoek aan de vrouw. Rond de middag meldt de verdachte bij de politie dat hij haar om het leven heeft gebracht. Kort daarna ontdekken agenten het levenloze lichaam van het slachtoffer in de woning.

De aanleiding voor de dodelijke steekpartij is volgens de officier van justitie niet duidelijk geworden. De verdachte heeft daarover geen helderheid verschaft. Wel is vast komen te staan dat de man verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer, aldus de officier. Zij acht doodslag wettig en overtuigend bewezen.

Deskundigen oordelen verschillend over de mate van toerekeningsvatbaarheid van verdachte. De man is ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC), waaruit blijkt dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. In welke mate deze gebrekkige ontwikkeling een rol heeft gespeeld op de dag van de steekpartij is niet duidelijk geworden, omdat de verdachte wisselende verklaringen heeft afgelegd.

Het PBC adviseert om tbs met voorwaarden op te leggen. De officier van justitie gaat niet mee in dit advies, omdat er volgens haar sprake is van een te zwaar misdrijf en herhalingsgevaar bij de verdachte. Daarnaast is uit het PBC-rapport gebleken dat niet uitgegaan kan worden van betrouwbare medewerking van verdachte aan een behandeling. “Onder deze omstandigheden moet geconstateerd worden dat de maatregel van tbs met voorwaarden niet passend is”, aldus de officier.

Al met al acht het OM een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging op zijn plaats.

De rechtbank in Almelo doet op 29 oktober uitspraak.