Eind 2013 startten wijkbewoners in samenwerking met de wijkagent een whatsappgroep om woninginbraken een halt toe te roepen. Of het alleen door de whatsappgroep komt is niet met zekerheid te zeggen.
Maar feit is dat er na de start van de groep geen inbraken meer waren in de Almelose wijk het Nijrees. Wijkagente Melanie Harberink is zeer enthousiast over deze vorm van samenwerking in haar wijk. “Samenwerken met bewoners criminaliteit tegengaan helpt!”
Oren en ogen in de wijk
In 2013 werd er op het Nijrees nog 9 waarvan 4 pogingen keer ingebroken. Volgens Harberink is elke inbraak er één teveel. “Inbraken zorgen voor veel verdriet bij slachtoffers en het levert een sterk gevoel van onveiligheid op. Vandaar dat het samen terugdringen van inbraken een speerpunt van de politie is. Dat bewoners daar via social media aan mee doen is geweldig. Zij zijn de oren en ogen in de wijk.”
Direct 112 bellen
Na de start van de whatsappgroep meldden zich ongeveer 275 wijkbewoners. Dat gebeurde in korte tijd en de aanmeldingen kwamen uit de hele wijk. De wijkagente merkte direct al dat mensen alerter werden en dat ze sneller de politie belden. Er werden duidelijke afspraken met elkaar gemaakt over hoe de whatsappgroep effectief kan werken, zonder dat mensen onnodige risico’s lopen. Volgens Harberink zijn een aantal spelregels daarbij leidend: “Bewoners bellen bij een verdachte situatie direct 112. Daarna versturen ze een bericht via de whatsappgroep. Wij sturen direct agenten af op de verdachte situatie.”
Nog veel te bereiken
Harberink benadrukt dat het juist nú belangrijk is om met elkaar alert te blijven om nieuwe inbraken te voorkomen. De whatsappgroep is één van de middelen. Maar volgens haar valt er bijvoorbeeld op het gebied van preventie nog veel te bereiken. “Ik constateer helaas nog te vaak dat woningen niet goed of helemaal niet zijn afgesloten.
Vooral als mensen even de deur uit gaan om bijvoorbeeld de hond uit te laten, worden ramen en deuren niet afgesloten. Ook zijn lang niet alle woningen voorzien van hang- en sluitwerk met het politiekeurmerk. Terwijl dit juist zorgt voor de nodige vertraging waar inbrekers een hekel aan hebben. Helemaal in een wijk waar de politie via social media samenwerkt met alerte bewoners.”